Demonstration och workshop med Peter Warren

Demonstration och workshop med Peter Warren

 

Den 9-10 maj 2009 bjöd norska bonsaisällskapet in till en helg i Oslo. På schemat stod en demonstration och workshop under vägledning av engelskmannen Peter Warren. För er som inte känner till Peter så var han elev under Kunio Kobayashi under fyra år i Japan. Nu försöker han att försörja sig på livet som bonsailärare och håller även på att bygga upp en verksamhet strax söder om London. Intrycket av Peter är att han är en blygsam och ödmjuk person som innehar enorm kunskap som han är villig att dela med sig av.

Lördagen bestod av demonstrationer men kan bäst beskrivas som lektioner. Peter visades oss rätt sätt att plantera om en yamadoritall. Han gick även igenom teorin bakom olika jordblandningar och hur man skall välja kruka.
Något som han fäste stor vikt vid var förankringen i krukan, trädet fick inte vicka något alls. Han visade även en intressant teknik att fördela jorden i alla hålrum emellan rötterna. Istället för att använda sig av en ätpinne så använda han en vattenslang och lät vattnet fördela jorden.

SONY DSC
SONY DSC

Efter omplanteringen så visades olika tekniker och tankegångar vid formgivning av råmaterial. Även denna gång var trädet en yamadoritall. En teknik som alla fann intressant var ympning och Peter visade hur man går till väga vid kontaktympning. Då tidpunkten var fel så var han inte övertygad om att ympningen skulle lyckas och han påpekade även detta för ägaren av trädet.
Efter en lättare lunch så visades formgivning av några kinesiska enar i shohin storlek. Även här fick vi i publiken vara med i tankegångarna och våra synpunkter analyserades och hans beslut förklarades noggrant.

SONY DSC
SONY DSC

På söndagen inleddes workshopen för oss som deltog med att Peter gick runt till var och en och diskuterade våra träd och våra visioner.  Peter arbetade inte så mycket med en specifik framsida utan mer med rörelse och form, något som överraskade flera av deltagarna.  En av deltagarna hade med sig en stor tall som skulle få flera böjar i stammen och Peter passade på att visa några tekniker för att förenkla arbetet. Bl a genom att först gröpa ur stammen med ett borr och sedan böja med hjälp av ett armeringjärn och tvingar. Efter hand som alla blev klara avslutades workshopen och det var dags att vända hemåt. Som avlutning besökte vi Rune Kyrdalen och fick se hans yamadori. Han har en stor mängd tall, gran, kaprifol och annat smått och gott och hyr plats i en plantskola för att få plats.

Detta är inte första gången vi svenskar är inbjudna till norrmännen och jag kan tycka att det är dags att vi visar samma gästvänlighet tillbaka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.