Vinterförvaring

På vissa möten kommer alltid frågan upp hur man vinterförvarar sina känsliga utomhusträd. Tänkte därför visa hur min lösning på problemet ser ut. Då jag äger hus med tillhörande tomt så införskaffade jag ett växthus, (På våren/hösten agerar det även uterum).

Efter en rätt hård vinter så upptäckte jag att trots värmefläkt så föll ändå temperaturen under fryspunkten. Då jag förvarar azaleor och japanska lönnar där inne så vill jag gärna ha det frostfritt. Min åtgärd var att skaffa ett övervintringsrum att ha inne i växthuset.

Detta är i princip bubbelplast uppspänt över en stålram. Fungerar utmärkt och trots temperaturer ner mot -20 så har det aldrig frusit därinne. Till hjälp har den såklart en 2kilowatts värmefläkt. Denna fläkt är inställd så att den slår på vid 0 grader och slår av vid 2 grader.

Sådär ser alltså min vinterförvaring ut. De härdiga sorterna såsom tall, en bok, lärk m.m står naturligtvis utomhus året runt. Det enda skydd dessa träd får är en rejäl hög med löv och eventuellt snötäcke. Än så länge har jag inte förlorat något träd pga min vinterförvaring.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: